Två grymma dokumentärer på Sveriges Radio!

Bra dokumentärer på radio

God måndag förmiddag allesammans! Jag har insett att jag ibland är rätt konstig när det kommer till vad jag lyssnar och ser på i dokumentärgenren. Kanske är vi alla lika märkliga, om så är fallet så ber jag om ursäkt för min inbillade konstighet.

Men ett program som jag lyssnar på och som jag föreställer mig har enbart mig och ett gäng tanter och gubbar som lyssnare är Tendens. Tendens är ett program som sänds i Sveriges Radio P1. Det är kortdokumentärer som handlar om allt mellan himmel och jord. Det senaste avsnittet som jag lyssnade på var till exempel en kärlekshistoria.

Avsnittet hette “Jag lämnar dig aldrig“. I programmet får vi möta Karl-Gustav. En väldigt pigg 96-åring med en väldigt sjuk fru, 95-åriga Helny. Helny började bli sjuk för 10 år sedan. Då hade hon och Karl-Gustav redan levt ett helt liv tillsammans. Att han skulle överge henne för att hon blev sjuk fanns inte på kartan. Hon hade ju funnits vid hans sida den där gången för 75 år sedan när han fick tuberkulos.

Så han tar hand om henne tills den dagen när det är helt omöjligt för honom att orka själv. Då läggs hon in på ett äldreboende och han slåss för att få bo där tillsammans med henne, och det får han. När reporten från Sveriges Radio träffar Karl-Gustav sjunger han sånger om Capri för Helny, och berättar om de gånger de tog båten ut i västkustens skärgård mitt i natten för att dela på en burk sardiner och en flaska vin.

The Notebook- jag sökte dig och fann mitt hjärta

Hela historien påminner mycket om The Notebook- Jag sökte dig och fann mitt hjärta. Minus Hollywood-grejerna. SR är himla bra när det kommer till program och dokumentärer.

De är däremot inte speciellt bra alls på att ha en sida där användaren hittar det de söker. Är för att både SR och SVT skaffar användarkonton så att de kan optimera innehållet för vem det är som lyssnar. Som det är nu krävs det mycket jobb från användarens sida för att hitta det som hen är intresserad av. Vilket känns synd:(

Lyssna på Karl-Gustavs och Helnys kärlekshistoria här.

IMG_0345En annan Sveriges Radio dokumentär som jag lyssnade på för en tid sedan är “När Anna försvann“.  Det är en produktion av P1 dokumentär och handlar om Anna som försvinner från en Thailändsk paradisö i tre dagar. Jag kanske tycker att den här dokumentären är extra intressant eftersom jag varit så mycket i Thailand, men jag tror att det är fler än jag som skulle gilla den.

Dokumentären är på sina ställen dramatisk och väldigt hemsk. Anna som hittades på en strand efter att ha varit borta i flera dagar minns bara fragment av vad som hände. Nu reser hon tillbaka till Thailand för att försöka minnas mer. Du kan lyssna på den genom att klicka på länken här ovan.

Förutom dessa två dokumentärer och program så kan ni hitta en rad spännande livshistorier på “Svenska berättelser” och “Verkligheten“.

Btw, visst har jag ett fint mobilskal? Jag fick det av min snälla mamma och pappa efter att de varit i Spanien i somras. Mitt älskade mobilskal från Istanbul hade tyvärr blivit rätt slitet. Men satan i gatan vad jag har gillat det skalet. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *