Svaret på det som svenskar undrar mest…

Är inte färgerna i augusti så fina att det inte är riktigt klokt? IMG_7891

Såhär djupblått var havet igår när jag var nere i hamnen och åt massor av räkor. (Förresten är havet förstås inte blått alls, utan istället är det himmelens färg som speglar sig och får vattnet att se blått ut. Anledningen till att himmelen i sin tur är blå kan ni läsa mer om i illustrerad vetenskap).

Artikeln hittar du om du googlar “varför är himlen blå”, och på tal om varför-googlingar, så tänkte jag att vi kunde kolla in vilka “varför” googlingar som var vanligast 2016:


  • Varför är ägg bruna eller vita?
  • Varför gråter havssköldpaddor?
  •  Varför får man hicka?
  •  Varför vann Trump?
  • Varför säger man prosit?
  • Varför får man mensvärk?
  • Varför smittar gäspar?
  • Varför är kött dåligt för hälsan?
  • Varför får Australien vara med i Eurovision?
  • Varför slår katten med svansen?

Inser att jag kan svaret på cirka en av dessa frågor (möjligtvis), men jag ska göra mitt bästa för att ni ska ha svaren på dessa frågor innan ni läst klart det här inlägget.

(För er som inte vill vänta berättar jag svaren i den här videon:)

IMG_7892

Men innan det fortsätter vi titta på vad som hände igår. Då jag bland annat matchade en pälsmössa med solglasögon och sommarklänning. Tyckte ändå inte att jag såg helt lost in space ut, men kanske ska lämna andra att bedöma det.

IMG_7887

Var så soligt och varmt att jag nästan smälte när jag satt på kanten av båten som går till nationalparken Gotska Sandön. Gotska Sandön är för övrigt en ö som är makalöst vacker och som ni verkligen borde besöka.

gotska-sandon-nationalpark-landskap

Såhär sinnessjukt fint är det och har du lite tur…

Gråsäl kut Gotska Sandön Tärnudden

Kan du stöta på en sådan här bedårande säl, och vem vill inte göra det liksom?

Ost cheese

På kvällen åt jag ostar i mängder plus en marmelad köpt på marknaden nere i hamnen.

Citat rupi kaur

Sen la jag mig rätt tidigt, och somnade till scrollande bland otroliga ord på Pinterest. Bland annat från Rupi Kaur…

Citat Rupi Kaur

Och just det här ovan tänker jag är så sant, så sant…

IMG_7982

Sen när jag vaknade imorse var hela jag ett enda stort trassel och jag påminde starkt om ett troll, men vad gjorde väl det när det är sol och varma vindar ute?

Och nuu… När ni stått ut såhär länge med att lyssna på min beskrivning av det senaste dygnet så tänkte jag att vi ska ta reda på svaren på det vi undrade mest förra året, så att vi blir lite mer allmänbildade (?)…


Let’s start with tha eggs… (Varför är ägg bruna eller vita?)

Egg-1

Bara 5 procent av alla svenska ägg är för det första bruna, resten är vita. Och det är faktiskt så himla enkelt och logiskt att vita hönor värper vita ägg och bruna värper bruna. Så nu vet ni hur det ligger till med den saken.


Havsskölpadda

Vi går vidare och frågar oss  “varför havssköldpaddor gråter“? Något som jag verkligen inte hade en aning om att de gjorde…

Som tur är gråter inte sköldpaddorna på grund av sorg, istället gråter de för att bli av med saltvatten som deras kroppar samlat på sig. Väldigt praktiskt och bra. Men tydligen är det också så att det nyligen givits ut en antologi som heter “Varför gråter  havssköldpaddan”, så vet inte riktigt om det är den som människor som googlat är intresserade av eller om det faktiskt undrar varför havssköldpaddor gråter.

(All credd för valet av bild på sköldpadda går till mina amazing brorsdöttrar) 


Nästa fråga tror jag att jag frågat mig själv och eventuellt försökt ta reda på förut, men kommer ej ihåg svaret, så let’s google: “Varför får man hicka?”

Och svaret är: På grund av att andningsmuskeln (diafragman) ofrivilligt drar ihop sig. Ljudet uppstår när stämbanden i struphuvudet stängs.


Nästa är en av de svåraste, eller i alla fall mest komplexa, som många människor frågat sig många gånger “Varför vann Trump?

Låter ett klipp från Youtube kanalen “Now This” försöka förklara det för er!


Prosit

Så vi fortsätter att ställa oss stora frågor, “Varför säger vi prosit?” (jag säger förresten nästan aldrig prosit av någon märklig anledning, kanske tycker jag det känns påtvingat, jag vet inte, men det är förstås bara en parantes).

När andra, trevliga normala människor säger prosit betyder det “må det vara dig till nytta”. För en väldans massor av år sedan trodde man att nysningar framkallades av onda andar och att när någon sa prosit så skulle det ta bort de onda andarna.


Nästa sak som många funderar över enligt Googles topplista är “Varför får man mensvärk?“. När jag var yngre så hade jag en mensvärk som påminde om hur jag föreställer mig att det är att befinna sig i Dantes åttonde nivå av helvete. Men som tur var blev det bättre.

I vilket fall som helst är svaret:

När man får ägglossning blir slemhinnan i livmodern tjockare för att få plats med ett befruktat ägg. Om ägget inte blir befruktat behöver kroppen bli av med den förstorade slemhinnan. När detta händer får man sammandragningar. Livmodern jobbar mycket hårt och sammandragningarna orsakar smärta och kramp.


dreaming banner

Nästa fråga tycker jag är spännande, nämligen “Varför smittar gäspar?”

O svaret är… Att ingen ingen riktigt vet:o Men det finns förstås teorier, och en av de teorierna är att det är ett flockbeteende som signalerar att det är dags för medlemmarna i flocken att byta aktivitet.

I vilket fall som helst tycker jag det är en mysig grej, det där med att gäspningar smittar alltså.


Varför är kött dåligt för hälsan?”, känns som att även de största köttentusiasterna den senaste tiden har fått kapitulera för det faktum att mycket kött faktiskt är riktigt himla dåligt för hälsan. Men varför är det egentligen så?

En av anledningarna är att det finns en koppling mellan kött och hjärt och kärl sjukdomar, en annan är att det är mer vanligt att de som äter kött är överviktiga. Om ni vill deepa mer inom detta tycker jag att ni ska checka in filmen Forks over knive. (tänk dock på att den inte är helt opartisk). 


glitter-wallpaper-3-610x343

Personligen är jag väl Sveriges minsta fan av Eurovision (plz don’t hate me), men vi ska ändå se efter “Varför får Australien vara med i Eurovision?”

2015 så fick Australien tävla för att Eurovision firade 60 år och att tävlingen är omåttligt populär i landet. Men sedan 2016 så fick de specialtillstånd att vara med av EBU. Förklaringen var att publiken var positiv till deras medverkan och att man såg det som ett steg i en riktning mot att göra sångfestivalen mer global.


giphy

Varför slår katter med svansen?“, gaaaah, jag är lätt rädd för katter och skulle en katt börja slå med svansen hade jag inte alls vetat vad jag skulle göra. Är allmänt dålig på att kommunicera med djur…

Men nog om det, katter slår med svansen för att det, så som jag förstår det, verkar vara deras sätt att förmedla diverse olika känslor. Piskar katten våldsamt med sin svans är den till exempel rädd. Håller den svansen lodrätt så hälsar den etc. Ni kan läsa mer om det hela här.


Så nu har har ni svaret på det som svenska folket undrade allra mest under förra året, bra grej va? Nu kan era vänner fråga er istället för Google liksom. Ha världens allra bästa söndag, puss !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *