Summer should get at speeding ticket

IMG_5791

Meeen det viktiga att komma ihåg i det hela är att den inte är över än, och att vi med lite god vilja borde kunna få den att vara till åtminstone mitten av september. Till exempel genom att fånga moln i solglasögon och att klä sig i neoniga färger!

Tänkte be er följa med på några av de senaste sakerna som jag gått förlorad i på webben.

Vi börjar med en helt makalös sida som heter “Wait but why”. För någon som drar den frasen rätt ofta så är namnet i sig genialt, och innehållet än mer fascinerande.

(se blogginlägget i videoformat)
Skärmavbild 2017-08-24 kl. 12.45.36

Människorna bakom sidan har gjort det till sin grej att upplysa folk om superkomplexa saker, men på ett sätt som gör att nästan vem som helst kan förstå. De har lyckats göra det här så bra så att självaste Elon Musk ringde upp dem och sa något i stil med “kan inte ni förklara hela grejen med SpaceX för folk?” och de sa “Jo men visst kan vi göra det”, och resultatet blev en alldeles hemskt spännande artikelserie som ni kan hitta här:

De har också skrivit om något som jag tycker är en av de absolut mest relevanta sakerna som vi kan diskutera just nu. Nämligen AI och det som kallas Superintelligens eller singularity. Alltså när datorer blir smartare än människor.  Eftersom utvecklingen sker exponentiellt så kommer vi enligt vissa teorier nå dit relativt snart (se bild nedan).

Flera forskare på området hävdar att Super AI är den sista uppfinning som vi människor kommer att göra. Eftersom vi efter det inte längre kommer att vara den intelligentaste varelsen på jorden. Därför är det megaviktigt att allt blir rätt.

xoSBN8k

Hela grejen är precis så knepig som den låter, men som sagt, Tim Urban som skriver om detta är gudabenådad när det kommer till att få folk att greppa svåra koncept, så läs hans reportage när du har (mycket tid, cirka 3 timmar) över.

När vi ändå pratar om stora frågor, så vill jag skicka er till BBC:s artikelserie som handlar om de största utmaningarna som vi som mänsklighet står inför de kommande åren.

Bland annat pratar de om hur jordens befolkning kommer bli äldre än någonsin, hur vi kommer förlora städer till klimatförändringar, problemet med självstyrande bilar, inkomstskillnader, opiatepidemier etc.

MONACO - JULY 01: People look down at a lightshow below during the Jean Michel Jarre concert celebrating the wedding of Prince Albert II of Monaco to Charlene Wittstock at Port of Monaco on July 1, 2011 in Monaco, Monaco. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Alla dessa utmaningar kan förstås tyckas vara en aning deprimerande och det är lätt att få bilden av att läget är hopplöst, men så är det inte alls. Istället lever vi i en värld som på många sätt är bättre än någonsin.

586e9a93f10a9a1d008b6ddb

Det vittnar bland annat dessa grafer från Business Insider om. Vilket säger något om att vi människor är bra på att lösa problem och har överkommit många bekymmer. Så tillsammans kan vi förhoppningsvis hitta sätt att vinna över dessa utmaningar också.

Lämnar er med den positiva statistiken och hoppas att er torsdag blir mycket magisk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *