Om Raw Vegan Diets och veganism i största allmänhet

Okej, så igår var vi ute i rymden och snurrade, idag tänkte jag mig att vi skulle prata om lite mer jordnära grejer. I början av sommaren gjorde jag saker som var både mer hälsosamt och mindre hälsosamt än vad jag gör idag.

Cava sommar sol rosa rose

Den ökade konsumtionen av Cava räknas till exempel till det senare…

IMG_4270

Å andra sidan hör ju bubbligt vin lite sommaren till så det får vara okej.

Här kan ni se mitt blogginlägg i vloggfromat!

IMG_5108

Men det som jag gjorde som jag (i alla fall tror) måste anses som bra var att äta helt vegansk mat. Så jag tänkte att vi kunde prata lite om vad fördelarna och nackdelarna med att äta en veeegan diet.

IMG_3499

Till en början åt jag det som kallas för en “Raw-Vegan-Diet”. För er som inte vet vad det betyder så betyder det att du äter vegansk mat som inte är tillagad. Vi kollar in lite plus och minus med att äta på det viset:

PLUS: Du blir extremt medveten om vad du äter. Du blir automatisk av med dåliga grejer som olja och kokosfett. Många hävdar också att inga viktiga näringsämnen går förlorade när du äter raw. På så sätt kan kroppen tillgodogöra sig alla braiga vitaminer och mineralier. Dessutom tycker jag att alla smaker kommer fram på ett helt makalöst sätt när du äter raw. Det känns också som att Raw vegan food får dig att äta nyttigt lite per automatik. Jag lyckades i alla fall aldrig äta riktigt onyttigt. 

MINUS: Att vegansk mat kräver mycket planering och jobb i sig. Vill du äta Raw Vegan kräver det ännu mer arbete. Hemskt få uteställen kan tillgodose dina behov och du behöver lära dig att tänka om helt även när du handlar i vanliga affärer. Dessutom måste du lära dig att äta riktigt stora portioner för att bli mätt. Sen är det dyrt.

Att äta veganskt är överlag dyrare (vet att vissa har andra erfarenheter men pratar utifrån min egna upplevelse här) men att äta otillagat veganskt är ännu dyrare. Det beror till viss del på att vi bor i Sverige och inte odlar så mycket tropiska frukter, grönsaker och andra grejer. Några gånger den här sommaren har till exempel priset på avokado varit uppe i 25 (!) kronor per styck.     

Kuriosa: En sak som jag snavade över när jag åt på det här sättet var ryktet om att en Raw Vegan Diet kunde ändra din ögonfärg. Det här är mycket alternativa nyheter, och finns ingen forskning som kunnat bekräftat om det stämmer eller inte. Raw vegan förändrad ögonfärg

Men vissa Raw Vegan stjärnor påstår i alla fall att så är fallet. Ni får själva bedöma trovärdigheten i dessa historier 🙂

Raw vegan efträtt

Vi fortsätter, frukost var en grej som jag tyckte var lite extra jobbigt. För det första ska det gå snabbt, för det andra är jag en person som tycker om en varierad frukost.

PLUS: Återigen , det är svårt att slänga i sig något onyttigt. På bilden har jag till exempel gjort bananglass toppad med blåbär, hallon och jordnötssmör. Det var megagott förstås. 

MINUS: Jag älskar mackor, tycker det är bland det godaste som finns och tycker det är extra nice på grund av faktumet att du kan variera dem så mycket. Jag hittade ingen bra raw vegan motsvarighet till börd. 

Raw vegan sallad

Här är en sallad som jag hade med mig en dag när jag och några vänner satt och hängde på en brygga. Här hade jag börjat lära mig hur du får raw vegansk mat att smaka toppen.

PLUS: Du känner dig sååååå duktig när du äter på det här viset och dina vänner bara “Åh jag borde också äta veganskt”. En annan fördel är att du undviker att gå och köpa en korv eller en gigantisk glass i kiosken. 

MINUS: Glass är sjukt gott och du skulle döda lite för en tugga av din kompis french hotdog. 

IMG_5168

En kväll när vi var på Riche frågade min vän Lovisa om jag kunde äta ostron. Och jag bara “ehmm jag vet inte, kanske, jo det kan jag nog”. För ni som fallit för dessa slemmiga saker vet att det inte riktigt går att tacka nej när någon erbjuder er en smakresa till sjunde himmelen.

Och faktum är faktiskt att vissa veganer hävdar att det är helt okej att käka ostron. Tror detta har något att göra med att ostron inte känner något, så kör hårt om ni gillar’t säger jag bara!

Vegan mat

Efter några veckor tyckte jag att det var så himla jobbigt att hålla på och äta Raw så jag åt ett mål tillagad mat varje dag. Här ovan är till exempel en sallad med qinoa.

PLUS: Det var mycket lättare att bli mätt plus att äta en omväxlande kost. 

MINUS: Du kände dig inte lika “ren”, och kunde inte längre säga att du tillhörde “The raw vegan community” (ja, det är en grej, och de är veeery elitistiska). 

IMG_6087

Så vad var det då som fick mig att sluta att äta veganskt helt och hållet i mitten av sommaren? Jo det var så att jag började dejta en kille, och i krig och kärlek är ju som bekant allt tillåtet. Till och med att offra sin vegandiet för mysiga grillkvällar.

Jag som dessutom inte var vegan av någon moralisk anledning hade lätt för att tänka att jag bara skulle fuska en kväll. Men det går inte riktigt att tänka så, för helt plötsligt sitter du där och äter parmaskinka till frukost.

Men nu har jag bestämt mig för att det får vara nog med kött. För det var det var kanske det viktigaste jag lärde mig när jag åt veganskt, att jag mår bättre av det. Sen kommer jag aldrig vara militant i min syn på kött, men har läst mycket om det, experimenterat själv och kommit fram till att min kropp faktiskt mår bättre.

Vill dock lägga in en liten varning för speciellt Raw Vegan Dieter till människor som har brottats med ätströningar. Då den stora fokus på mat som dieten kräver kan trigga igång massor med dåliga tankar. En klok människa på Youtube ställde frågan “If raw veganism would not make you thin, would you do it?”

Ha nu en alldeles förskräckligt fin tisdag allesammans, pussar o kärlek!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *