Du lär dig något nytt varje dag…

Amanda HultinStämmer det gamla ordspråket (är det ett ordspråk förresten?) eller är det bara något vi säger? Sitter och funderar över om jag lärt mig något nytt idag och kommer fram till att jag lärt mig följande:

 

1. Vad skulle hända om solen försvann?

Om solen försvann skulle vi på jorden inte märka det på åtta minuter. Det är nämligen så lång tid det tar för ljuset att komma hit. Sedan skulle det bli mörkt. Elektriciteten hade dock fortsatt lysa upp våra städer ett tag och dessutom skulle stjärnorna ge oss ett visst ljus.

Temperaturen skulle successivt droppa och jorden hade blivit en alltmer otrevlig plats att vistas på. Små plantor hade dött efter bara några dagar, enorma träd efter några år.

Solnedgång över Stockholm södermalm
Solen ger molnen en silverline (foto taget förra veckan).

Efter ungefär ett år skulle vår planet täckas av is och termometern skulle visa -65 grader. Med andra ord, att vara människa om solen försvann hade sugit. Bäst chans att överleva skulle du ha om du emigrerade till Island, Yellow Stone eller till något annat ställe med varma källor.

Detta för att jordens inre skulle fortsätta vara stekhett, även om solen försvann. Så nästa gång du klagar på den svenska vintern…

2. Priset på världens dyraste strumpor

Alltså det här med att Landstinget betalat 6000 spänn för strumpor gjorde mig himla nyfiken på marknaden “Svindyra strumpor”. Jag hittade följande:

753983_fr_pp

Hos den fashionabla nätbutiken Net-A-Porter kan du klicka hem ett par heta Gucci strumpor för 669 kronor. Hade Landstinget handlat hos Net-A-Porter hade nio patienter kunnat stoltsera med fötter klädda i Gucci för samma pris som ett par strumpor kostar hos Onemed.

211793s

Ett annat alternativ hade varit att skicka iväg någon landstingsanställd till gamla hederliga Apoteket. Dyraste stödstrumporna där kostar 249 kronor. Det går alltså 24 Apoteksstrumpor på ett par Onemed strumpor.

Världens dyraste strumpor

Men jag antar att Landstinget var ute efter exklusivitet, och för priset de var beredda att betala hade de faktiskt kunnat köpa dessa dyrgripar. The Guardian har skrivit ett reportage med rubriken “What does a £495 pair of socks feel like?“. Fråga någon av Sveriges patienter nästa gång. Falkes strumpor är till och med 479 kronor billigare än de Onemed sålt till Landstinget.

Gissar att Falkes VD sliter sitt hår för att han missade upphandlingen…

3. Det är dåligt att trycka på “snooze”

Det här gjorde mig lite ledsen. Jag älskar nämligen att trycka på snooze och har inbillat mig att det är det mest humana sättet att vakna på. Men icke.

Vi människor har en naturlig väckarklocka. Så förr eller senare så vaknar vi ju liksom alltid.

När vi ersätter den med en digital väckarklocka bryts inte sömnen på ett naturligt sätt. Därför är det nästintill smärtsamt när klockan ringer. Trycker vi på snooze drar vi bara ut på lidandet, vi rycks in och ut i olika sömnstadier. Det blir inte lättare att gå upp och den sömnen vi får under snoozandet är lågkvalitativ vilket gör att du blir tröttare under dagen än om du sätter klockan när du måste gå upp och faktiskt går upp då.

Tvivlar starkt på att den här informationen kommer få mig att sluta trycka på snooze, men nu vet jag i alla fall.

Det var tre av de saker som jag lärt mig idag. Så antar att det stämmer, att vi faktiskt lär oss något nytt varje dag, vi tänker bara inte alltid på det!

Nu ska jag gå och lägga mig, sov så gott allihopa, mycket kärlek

One thought on “Du lär dig något nytt varje dag…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *