“Du behöver inte glömma saker hos mig för att komma tillbaka hit”

Väldigt snabbt läste jag ut Isabelle Ståhls roman “Just nu är jag här“. Hörde talas om boken i början av sommaren och har velat läsa den sedan dess, och när jag väl tog mig tid att göra det gick det i ett rasande tempo. 

Just nu är jag här recension

Det finns ingen mer person i ditt område

Tinder spelar en central roll i historien, och Elise, bokens huvudkaraktär,  drogar okända män på samma sätt som hon drogar tabletter och alkohol. Trots bokens namn, Just nu är jag här, är det exakt det som hon aldrig tycks vara. Sociala medier och föreskrivna läkemedel håller på ett effektivt sätt henne borta från nuet.

Tills en dag när hon träffar Victor på en konstkurs. Han har konturerna som männen på Tinder saknar. Oförstörd perfektion. Hon börjar stalka, tråna och projicera sina drömmar på honom.

Här tänkte jag att snälla gode Gud låt inte detta vara Lena Andersson roman med en tjej som faller pladask för en kille som sedan behandlar henne som skit. Men det blir inte riktigt så, alls.

För den drömmiga Victor visar sig vilja ha Elise, och plötsligt är det perfekta livet med Kubaresor, middagar fyllda av koriander, frukostar med chokladcroissanger och somrar på ett landställe i skärgården inom räkhåll.

Men när drömmen blir verklighet är det som om hela Elise inre revolterar och hon är allt annat än där. Hennes destruktivitet är stundtals så påtaglig att det blir en plåga att läsa vidare.

-Hur är din pojkvän?

-Snäll

Han skrattar till. “Det brukar vara något man säger om folk som är för tråkiga för att ha några andra egenskaper”

Isabelle Ståhls bok är en spännande skildring av den tid vi lever i. Där människor konsumeras och är utbytbara. Där det som pågår i våra telefoner ständigt ger oss hopp om någonting bättre, någonting mer fantastiskt och vackrare. En värld där få saker är beständigt och där inget tycks vara tillräckligt.

Just nu är jag här citat quote isabelle ståhl

Bor ni i Stockholm eller känner ni till staden väl så kommer ni tycka det är extra roligt att läsa den här boken på grund av igenkänningsfaktor. Rekommenderar den varmt till cirka alla, speciellt generation millenium och yngre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *