Gyllene skivor & ljudet av puls utanför vårt solsystem

Min vaknade-upp-till-en-måndag-morgon läsning idag var Voyager: Inside the world’s greatest space mission. Voyager 1 & 2 är två obemannade rymdfarkoster som sköts upp i augusti och september 1977.

Golden recordsHela historien i sig är mycket fascinerande, men jag tänkte i det här blogginlägget fokusera på något som kallas för “The Voyager Golden Records”, som precis som det låter är två (grammofon) skivor i guld som finns med på rymdfarkosterna. På dessa skivor finns ljud och bilder som är tänkta att gestalta den mänskliga kulturen.

Syftet med skivorna är att potentiella intelligenta varelser som stöter på Voyager därute i universum ska få en bild av vilka vi människor är. Självklart finns det en hel del problem med den grejen men det struntar vi i just här och nu. Istället tänker jag att vi ska titta närmare på vad som finns på dessa gyllene skivor.

Voyager_golden_record_77_supermarket

En av sakerna som vi tyckte att utomjordiska varelser borde se är den här kvinnan på en supermarket…

Voyager_golden_record_111_systemoftheworld

Vi ville också visa att vi hade människor som var skillade när det kom till vetenskap, detta illustrerar vi med ett utdrag ur mr Isaac Newtons Prinicipia Mathematica.

nursing-mother_31362634275_o

Där finns också  en mamma som ammar sitt barn…

sprinters-valeri-borzov-of-the-ussr-in-lead-history-of-the-olympics_31363259165_o

Ett fotografi på löpare och mycket, mycket mer. Ni kan kolla in hela bildkollektionen från Voyagers Golden Records på Nasas hemsida.

Första gången jag hörde talas om Voyagerprojektet var när jag såg den helt otroliga serien Kosmos på Netflix. Det tog andan ur mig och fick mina ögon att tåras en aning. Jag tror att det var något med storheten i att det just nu, långt utanför vårt solsystem, finns en flaskpost med en sammanfattning av mänskligheten. Hur vi genom bilder och ljud gavs en chans att summera det som är vi och att det nu existerar på en plats som är så avlägsen att det nästan är obegripligt.

Förutom bilder har vi skickat musik, till exempel Mozarts trollflöjten. För några år sedan nådde Voyager 1, och Mozarts musik med den, det som vi kallar för Interstellar Space. Interstellar betyder “mellan tvår stjärnor”, vilket innebär att farkosten lämnat vårt solsystem och nu befinner sig i ett slags ingenmansland mellan solen och andra stjärnor.

Skärmavbild 2017-08-28 kl. 15.20.51

Voyager har ett eget Twitter-konto, och för bara ett par dagar sedan kunde dess följare fira Voyager 1:s femårsdag i interstellar space. Vill du också ha uppdateringar på hur det går så kan du följa twitterkontot här. 

hej på olika spårk

Skivorna innehåller även hälsningar på 55 olika språk. Antagligen är det föga troligt att de som spelar upp skivorna kommer förstå vad som sägs, men vi får se det som att vi åtminstone försökte…

Att Voyagerfarkosterna sändes upp 1977 var ingen slump, det var ett år när de kunde flyga förbi alla fyra jätteplaneter (Jupiter, Uranus, Saturnus och Neptunus). Och visst gjorde de ett bra jobb med att observera gaskloten som alltid omgivits av mystik. Till exempel lärde vi oss att några av jupiters månar hade både vatten (Europa) och vulkaner (Io).

Mimas_CassiniSamma år som andra Star Wars filmen kom ut knäppte Voyager 1 ett fotografi på Saturnus måne Mimas, som har en enorm krater. Månen såg ut som ett gigantiskt stridsfält och kom att kallas för “The Death Star”.

Det fanns inget intelligent liv på dödsstjärnan som kunde spela upp våra skivor, men hade det gjort det hade kunnat lyssna till ljudet av bland annat vind, skratt, elefanter, eld och jordbävningar. Det är nämligen några av de ljud som Carl Sagan, som var med och tog fram The Golden Records valde att ha med på skivorna.

Ljudet av vind

Nu var det många decennier sedan Voyager 1 & 2 befann sig i närheten av planeterna i vårt solsystem, men makalöst nog kan Nasa fortfarande plocka upp signaler från de bägge farkosterna. Voyager 1 befinner sig hisnande 20 billioner kilometer från vår jord. Skulle vi vilja åka dit för att addera något till The Golden Records skulle det ta oss 38 timmar förutsatt att vi reser i ljusets hastighet.

Carl Sagan har hunnit gå bort, men flera av de som jobbade med projektet 1977 arbetar än idag med att läsa signalerna från Voyager 1 & 2. I en video som Nasa skapt berättar bland andra Ed Stone att ingen riktigt vågade tro att de skulle nå Interstellar-space, eller att tekniken skulle fungera under så många år, men att de alltid hoppades.

Ett annat ljud som finns med på skivorna är ljudet av ett mänskligt hjärta som slår.

b3b86adccb422d7cf8f1d626e4f33542--anatomical-heart-tattoos-anatomical-heart-drawing

Ganska precis 40 år har gått sedan Voyager 1 & 2 lämnade jorden, och kanske är det kontrasterna i projektet som fascinerar mig så mycket. Hur klinisk vetenskap, konst och mänsklighet smälter samman. Hur vetenskapen fått ljudet av våran puls, en symfoni och bilden av en kvinna som ger sitt barn mat att färdas bortom solsystemet.

Det är ett lättdefinierat svar på frågan hur långt mänskligheten nått, att delar av det som är vi just nu befinner sig i interstellar-space.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *